İçerik Başlıkları
Klemp Sünnet
Sünnette amaç, sünnet derisinin uygun şekilde çıkartılmasıdır ve bunun için farklı yöntemler bulunmakla birlikte her yöntemde sünnet derisi cerrahi olarak, yani kesilerek çıkartılmaktadır. Klasik dikişli sünnette, ilk önce sünnet derisi kesilir, sonra kanayan damar uçları bağlanır ve sünnet derisi dikilir. Klemp (Klips) yönteminde önce klemp takılır, iç (mukoza) ve dış deri önceden ölçülen, çizilen yerden klemp ile sıkıştırılır ki klemp deriyi çepeçevre sardığı için irili ufaklı tüm damarların kanaması önlenir, sonra da steril neşterle tek seferde düzgün bir şekilde kesilir. Yöntemler arasındaki asıl fark, dikişli yöntemde yara uçlarını dikişlerin bir arada tutması, Klemp yöntemindeyse Klemp’in tutmasıdır. Klemp yöntemi prensibi bebeklerin göbek kordonunu kesme işlemine benzerlik göstermektedir. Önemli Not : Halk arasında Lazer Sünnet olarak adlandırılan bir sünnet yöntemi yoktur.
Sünnet Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılmalıdır
Sünnet temelinde kültürel ve dini bir uygulama olarak çok eski dönemlerden beri farklı toplumlarda ve farklı inançlarda, farklı amaçlarla uygulanagelmiş bir işlemdir. Modern tıpta da tedavi edici ve hastalık önleyici olarak yer almıştır. Bizim dinimizce ise Hanefî ve Mâlikîler’e göre sünnet, Şâfiî ve Hanbelîler’e göre vâciptir. Ancak konuyu (kendi oğlumun sünnet zamanında da) çok araştırmama rağmen hiç bir dini kaynkta yaş ile ilgili kesin bir bilgi ve hüküm bulamadım. Yaş ile ilgili bilinen tek kaynak Macar bir psikolog olan Freud’a aittir fakat burada da şaibe mevcuttur. Hekimlerin bir kısmı burdan yola çıkarak 2-5 (3-6? 3-7?) yaşlar aralığında yapılmamasını önerirken bir kısmı da böyle bir şey olmayıp ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi olduğunu savunuyor. Ki ben şahsen ikinci gruba katılıyorum ve kliniğimde bu şekilde uyguluyorum…
Klemp Sünnetin Avantajları
Düşük Kanama Ve Enfeksiyon Riski
Klemp yönteminin dikişli sünnette göre en önemli avantajı, komplikasyon (kanama, enfeksiyon vs) oranını anlamlı ölçüde düşük olmasıdır. Dikişli yöntemle sünnet edilen 5700 çocuk ile Klemp yöntemiyle sünnet edilen 7500 çocuğun karşılaştırıldığı “Pediatric Surgery” dergisinde 2010 yılında yayınlanan çalışmaya göre Klemp yönteminde kanama oranı %0,4 (Binde 4) dikişli sünnetlerdeyse bu oran %5 olarak bulunmuştur. Klemp yönteminde enfeksiyon riski de oldukça düşüktür. “Urology” dergisinde 2011’de yayınlanan ve 2013 kişiye yapılan Klemp sünneti sonuçlarını bildiren çalışmaya göre, enfeksiyon oranı %0.5 olarak bulunmuştur. Karşılaşılan enfeksiyonların hiçbirinde, tamamı bölgesel olarak uygulanan antibiyotik kremle tedavi edilmiş olup ağızdan antibiyotik kullanılmamıştır.
Klemp Sünnette Pansuman Gerek Yok
Klemp yönteminin diğer sünnet yöntemlerine göre diğer önemli bir avantajı da dikiş atılmaması ve açıkta yara bulunmaması nedeniyle pansuman gerekliliği olmamasıdır ki bu hem çocuk hem aile için çok önemli bir rahatlık/konfor sağlamaktadır. Kesilen yara kenarlarını Klemp bir arada tutar ve yara klempin içinde, kapalı ortamda kalır. Klemp dışı sünnet yöntemlerinde, özellikle ilk 48 saat yaraya çok dikkat etmek gerekirken Klemp yönteminde sünnet sonrası hiçbir bakım, pansuman vs gerekmez. Her pansuman çocukta ve dolayısıyla ailede strese ve acıya neden olur.
İdrar Yaparken Yanma Olmaz
Dikişli sünnet sonrasında idrarın yaraya değmesi sonrası verdiği ağrı/acı nedeniyle çocuk huzursuz olur ve o acıyı duymamak için bazen uzun süre idrarını tutar. Klemp yönteminde yara açıkta olmadığı için idrarın verdiği bir rahatsızlık olmaz. Çocuklar idrarını rahatlıkla yaparlar.
Klemp Yönteminde Sünnet Süresi Daha Az
Dikişli sünnette işlem süresi ortalama 20-25 dakikadır. Daha titiz ve dikkatli yapılan ellerde süre daha da uzayabilmektedir. Klemp yönteminde ise sünnet süresi yaklaşık 5-7 dakikadır. Çocukların ve ailenin bu işlem süresince olan stres ve kaygısı göz önüne alındığında sürenin kısa olması da diğer işlemlere göre önemli bir fark olarak görünmektedir.
Yanlış Veya Fazla Kesme Riski Yok
Klasik (dikişli) sünnet sırasında çocuğun hareket etmesi düşük bir ihtimal dahi olsa yanlış/fazla kesilmelere neden olabilir. Bu nedenle dikişli sünnet yapan merkezlerin çoğunda sünnet işlemi genel anestezi ile (uyutularak) yapılmaktadır. Ancak klemp yönteminde sünnet derisi, Klemp kilitlendikten sonra sert plastiğin üzerinden/dışından kesildiği için hatalı kesim veya pipiye zarar verme durumu olmaz. Dikişli sünnet sırasında yine nadir görülmekle birlikte çok tehlikeli olan bir durum olan idrar kanalının veya pipinin ucunun kesilebilmesi durumudur. Özellikle yaz aylarında ve toplu sünnetlerde daha sık rastlanılmaktadır. Bu durumda çocuğun ameliyat edilmesi gerekebilmektedir. Ancak klemp yönteminde pipi Klemp kilitlendikten sonra sert plastiğin içinde kaldığı için hatalı kesim veya pipiye zarar verme durumu olmaz.
Daha Düzgün Ve Estetik Görüntü
Dikişli sünnet sonrasında daha sık görülen bir ihtimal de dikiş ipinin geçtiği noktalarda çentik gibi kalıcı dikiş izleri olabilmesidir ve bu şekilde olursa kalıcı bir görüntü bozukluğu yapmaktadır. Klemp yönteminde dikiş olmayıp sünnet derisi neşterle kesildiği için yara kenarları düzgün ve estetik bir görüntü almaktadır. Dikişli sünnette kesilip dikilen bölge pansumanla kapatılsa da ilk 2-3 gün özellikle dar kıyafet giydiğinde veya bez bağlandığında çocuğu çok rahatsız edebilmekteyken, Klemp sünnetinde günlük kıyafetlerini giyebilmekte, bezini rahat kullanabilmektedir.
Sünnet Videoları












